top of page

FERMENTACIÓ

​

Segurament heu sentit a dir que la química i la cuina són íntimes amigues però, que hi ha de cert en això? Podem fer alguna activitat amb els nostres alumnes que ho demostri?



Aquí parlarem de la fermentació. Aquest és un procés que ens és útil per estudiar conceptes de química, alguns altres en relació a la biologia i, tot plegat, a través de la cuina.

Establir aquest tipus de relació és molt interessant per fer entendre als nostres alumnes que la química forma part del nostre ritme de vida quotidià i que té aplicacions molt útils més enllà dels continguts curriculars

 

Teniu ganes de saber més? Doncs comencem!

TALLER

Aquest taller consisteix a estudiar un procés metabòlic que s'aprofita sovint per exemple, a la rebosteria o l'elaboració del pa.



Estudiarem la fermentació que té lloc en la fermentació del pa preparant la nostra pròpia massa mare. Per dur a terme aquesta tasca, seguirem la recepta següent:

Ingredients

* Per a 300 g de massa mare

- 100 g d'aigua a 50 ºC

- 100 g de farina

- 10 g de mel

- Llevats

Aquest procés necessita cert temps per obtenir el producte desitjat.

 

Dia 1: Mesclam tots els ingredients a un recipient hermètic i la deixarem reposar en un espai càlid durant dos dies.

 

Dia 3: Recuperam 100 g d’aquella mescla i repetim el procediment anterior (afegint 100 g d’aigua i 100 g de farina). Aquesta vegada, reposarà 36 hores.

 

Dia 5: Repetim el procediment una darrera vegada

 

Dia 6-7: Ja tenim la nostra massa a punt per a la preparació del pa que podríem dur a terme en un altre exercici seguint la recepta adequada.

TEORIA

La fermentació és un procés anaeròbic de producció energètica que consisteix en la degradació parcial d’un compost orgànic produït per llevats, bacteris o fongs.

 

És un procés catabòlic i això significa que és un procés en el qual es descomponen molècules orgàniques per obtenir-ne altres més senzilles i produir energia com a conseqüència. Això és molt similar a la nostra digestió.

 

En aquest, no intervé la cadena respiratòria i per tant, no es pot utilitzar oxigen que normalment, en aquest tipus de processos, actua com acceptor d’electrons. El fet de no fer servir oxigen fa que aquest sigui un procés anaeròbic.

 

En una fermentació, l’acceptor final de protons i electrons és un compost orgànic i depenent del seu producte final, distingim diferents tipus de fermentació entre les que hi tenim:

  • Fermentació alcohòlica

  • Fermentació làctica

La massa mare és un cultiu natural de microorganismes provenint dels llevats. S’obté amb la mescla dels llevats amb farina, aigua i alguna font de sucre com la mel.

 

El llevat consumeix els sucres de la mel i farina per dur a terme la fermentació que, en aquest cas, és del tipus alcohòlica.

 

Aquesta mescla s’utilitza a la rebosteria o l’elaboració del pa aprofitant els productes d’aquesta reacció perquè les nostres elaboracions culinàries augmentin de volum.

bottom of page