top of page

NEUTRALITZACIÓ

​

A que ens sona això de neutralització? Probablement heu sentit a parlas de pH, d'acideses i altres conceptes en relació a les neutralitzacions però cal saber més de tot això.



Quan parlam de reaccions de neutralització, param de la mescla de dos tipus de substància que reben el nom de àcid i base.

 

Aquest apartat va destinat a treballar una aplicació propia d'una reacció d'aquest tipus en relació al manteniment de la nostra piscina.

TALLER

En aquesta ocasió durem a terme un anàlisi de pH fent servir els materials que utilitzam pel manteniment de les piscines.

Així doncs, el material necessari per aquest experiment és el següent:

- Mostra d'aigua de piscina

- Indicador de pH (Vermell de Fenol)

- Escala de colors segons el pH

Col·locam la mostra d'aigua a un recipient transparent per poder veure el canvi de coloració. 

 

Introduïm unes gotes del Vermell de Fenol al recipient, i mesclam. Aquest producte es troba a qualsevol tenda especialitzada en articles per piscines.

Comparant el color que adopta la mescla amb l'escala de colors que inclou el producte comercial, podrem determinar el pH de la nostra mostra.

Per fer variacions en el pH, només necessitam afegir un àcid o una base a la mescla d’aigua de piscina amb l’indicador en funció de les necessitats.

Hi ha infinitat de productes domèstics que servirien per variar el pH de la nostra dissolució amb l'indicador.

 

Observau com canvia de color!

TEORIA

I que hem de saber sobre aquesta reacció?

Les reaccions àcid-base es basen en una propietat química que ve determinada per la presencia de protons (H+) i/o d’ions hidroxils (OH-).

 

Quan, en la dissolució aquosa, predomina la presència de protons, parlam de substàncies àcides i quan predomina la presència de grups hidroxils, parlem de substàncies bàsiques.

 

Així doncs, si hi ha un equilibri entre uns i els altres, la substància és neutra.

Existeix una escala que mesura la concentració d’ions H30+ i determina el pH d’una substància. Aquesta escala comprèn els valors entre 0 i 14 on els àcids tenen un pH inferior a 7 i les bases, superior a 7. Quan ens trobam amb una substància amb pH = 7, deim que és neutre.

El nostre organisme té parts amb els valors de pH diferents. Per exemple, la nostra pell té un pH lleugerament àcid (entre 4,7 i 5,75) i pot tolerar substàncies amb pH similar.

El manteniment de piscines requereixen la regulació del pH per motius d'higiene i la nostra seguretat a l’hora de nedar-hi.

El Vermell de fenol és un reactiu que, en entrar en contacte amb una substància àcida, adopta un color vermellós. Com més àcida és la dissolució, més intens és el color. En canvi, quan reacciona amb una substància bàsica, adopta un color groguenc.

àcids i bases

a casa

Àcid-Base    i    més...

Una reacció àcid-base peculiar és la que es produeix en mesclar bicarbonat (base) i vinagre (àcid) que produeix CO2. No és propi de les reaccions d’aquest tipus el fet de produir CO2 i cal procurar no confondre als nostres alumnes però és una bona manera de fer veure que podem fer química amb materials de cuina.

En aquesta ocasió aprofitarem la reacció química que succeeix entre el vinagre i el bicarbonat per crear el nostre propi coet casolà.

Així doncs, el material necessari per aquest experiment és el següent:

- 2 Botelles de plàstic

- Vinagre

- Bicarbonat (Producte de cuina)

- Tap de suro

- Cordó

- Cartolina

- Cinta adhesiva

- Molta creativitat!!

Cercau un espai obert!

Preparam el coet!

Amb dues botelles de plàstic podem donar forma al nostre coet (cal deixar una obertura a un dels extrems) i fins i tot, si sou prou artístics, hi podem afegir elements de cartolina per decorar i fer-lo més aerodinàmic.

En tenir preparat el coet, embolicam dues cullerades de bicarbonat amb una mica de paper higiènic i fermam el paquet amb un cordó prou llarg.

 

Omplim el coet de vinagre i, amb molta cura que les dues substàncies no entrin en contacte abans d’hora, col·locam en el seu interior la bosseta de bicarbonat.

 

Després tapam la botella amb un tap de suro que pugui sostenir la bosseta pel fil al qual està lligada i ens preparam per fer-lo funcionar.

Quan està tot llest, només hem de donar la volta al coet de manera que el vinagre i el bicarbonat entrin en contacte provocant així la reacció química que produirà el CO2. Amb l’augment de pressió causat per l’expansió del gas, el coet sortira... 

volant pels aires!

TEORIA

Com explicam el que passa dins el nostre coet per fer-lo volar?

En aquest cas tenim una base i un àcid que, en entrar en contacte un amb l'altre reaccionen produint CO2.

Recordau que és un cas especial!

 

El gas que obtenim com a producte de la reacció entre el vinagre (àcid) i el bicarbonat (base), es troba en un espai tancat i per tant, augmenta la pressió.

 

Per alliberar l'aire atrapat, es crea una força que farà possible que el coet s'enlairi degut a aquella pressió.

bottom of page